Blog

Alle feiten en fabels over haarverzorging!

Zit jij letterlijk met je handen in het haar en zie je door de bomen het bos niet meer? Wees gerust, je bent niet de enige! Er zijn zoveel producten en middeltjes op de markt en er wordt zoveel aangeraden of juist weer afgeraden dat het lastig te bepalen is wat nu wel werkt voor je haar en wat ook weer niet. Om dit voor je te verduidelijken hebben we hier een paar belangrijke feiten en fabels voor je op een rijtje gezet.

Vaak je haren wassen zorgt voor vet haar

Feit. Onze huid maakt talg aan om de huid soepel te houden. Dit gebeurt niet alleen op je gezicht maar ook op je hoofdhuid. Wanneer je, je haar wast haal je deze vetlaag weg. Je hoofdhuid deze laag herstellen omdat je lichaam dat vettige laagje graag wil houden. Hoe vaker je wast, hoe sneller je lichaam daarop zal reageren. Waar je eerst misschien nog eens in de vier dagen je haar kon wassen kan je dat op een gegeven moment wel iedere dag doen als je dat vettige laagje weg wilt hebben.

Haren wassen zonder shampoo

Feit en fabel. Je kan je haar wassen zonder shampoo, in principe is het gebruik van lauw water genoeg om je haren en hoofdhuid te reinigen. Het enige met ‘probleem’ met het reinigen van water is dat je, je hoofdhuid hier niet mee ontvet. Het vetlaagje zoals hierboven beschreven zal dus blijven zitten en dat kan een beetje viezig blijven aanvoelen. Het voelt daarom voor je gevoel niet schoon maar theoretisch gezien is het dat wel. Wil je overstappen naar je haar wassen zonder shampoo? Probeer het dan langzaam op te bouwen om zelf aan het gevoel te wennen. Sla eerst een keer een wasbeurt over met shampoo en breidt dit langzaam uit.

Voor ieder haartype een ander product

Ook een feit en fabel. Als je kijkt naar de labeltjes van verschillende haarproducten worden voor bijna alle producten 90% dezelfde ingrediënten gebruikt. De basis is dus in principe hetzelfde alleen zijn er natuurlijk ook uitzonderingen. Zo bestaan er bijvoorbeeld merken die andere ingrediënten toevoegen die echt iets voor je haartype doen. Zo heb je bijvoorbeeld de zilver kerastase shampoo die speciaal is ontwikkeld voor geblondeerd haar. De paarse shampoo haalt de gele gloed eruit. Ook shampoo waar tea tree aan is toegevoegd zijn bedoeld voor een bepaald haartype, namelijk de geïrriteerde hoofdhuid. Al gaat het hier dus misschien niet zo zeer om een haartype maar om een huidtype. Als ze het hebben over voor ieder huidtype een ander product dan is dat zeker een feit.

Dure shampoo werkt beter dan goedkope

Fabel. Ze laten het ons graag beloven in de markt maar dit is zeker niet altijd waar. Het gaat om de ingrediënten die in de shampoo is gebruikt al kan het wel zijn dat de prijs iets op loopt als er natuurlijke of actieve ingrediënten worden gebruikt. Het produceren van zo’n product is namelijk een stuk kostbaarder en dat gaat de leverancier uiteraard niet voor jou betalen. In dit geval betaal je dus echt voor de ingrediënten maar dat hoeven ook nog niet altijd de duurste in het schap te zijn. Kijk daarom goed naar de labeltjes voordat je iets koopt.

Geef een reactie